top of page
L 101 Feather.jpg

LE STYLE MUCHA -
UN LLENGUATGE VISUAL

«El meravellós poema del cos humà… i la música de línies i colors que emana de les flors, les fulles i les fruites són els mestres més evidents dels nostres ulls i el nostre gust.»

—Alphonse Mucha

 

El 1896, Mucha i el seu impressor, Champenois, van posar en marxa una nova iniciativa, la dels panells decoratius (panneaux décoratifs). Es tractava de cartells, quasi sempre sense text, dissenyats exclusivament pel gaudi estètic. Impresos en grans quantitats, i accessibles al gran públic, aquests panells es van convertir en una modalitat alternativa d’art. Sobre ells va escriure Mucha més endavant:

 

«Estava content de participar en un art per al poble, no per als salons privats. Tenia un preu mòdic, era accessible al públic en general i s’adaptava tan bé a les famílies pobres com a d’altres sectors més benestants.»

 

Mucha estava convençut que les obres d’art dotades de bellesa podien elevar moralment les persones i millorar la seva qualitat de vida, cosa que el portava a pensar que la seva missió com a artista era promoure un art per a la gent normal. Per a Mucha, els panells decoratius eren una manera ideal de fer realitat la seva aspiració, i les seves fórmules de disseny, popularment conegudes com le style Mucha, es van convertir en un llenguatge visual que transmetia el seu missatge de bellesa al gran públic.

 

Aquesta secció gira a l’entorn de dos aspectes de l’obra de Mucha: els panells decoratius, vehicle que li va permetre expressar els seus ideals artístics, i publicacions didàctiques com Documents décoratifs (1902), que van contribuir a la difusió de le style Mucha arreu d’Europa i a l’altra vora de l’Atlàntic.

La ploma, 1899

Litografia a color

71 x 27,5 cm

Copyright© 2023 Mucha Trust

bottom of page