top of page
Origens005_low.jpg
ORÍGENS

«París, per a mi, ha estat una escola de vida, amb el seu ambient, la seva llum, la seva atmosfera. És a França on jo he renascut».

 

Marc Chagall

 

Marc Chagall va néixer el 7 de juliol de 1887 en la petita localitat de Vitebsk, en el que llavors era l’Imperi Rus.

Aquesta ciutat meitat jueva i meitat russa, situada a la frontera entre Rússia y Bielorússia, va tenir una influència determinant en la infància de Chagall; l’ambient i els costums de Vitebsk van deixar en ell records i influències culturals profundament arrelades. Aquest període de la seva vida va estar marcat per la vida familiar, el treball manual que realitzava el seu pare, les oracions i les visites a la sinagoga, l’assistència a l’escola, els jocs infantils, els somnis, l’ídix...;  vivències d’una infància que va impulsar el seu profund interès per la naturalesa, la vida quotidiana, les llegendes populars i les creences jueves.

D’això ens deixa testimoniatge en la seva autobiografia Marc Chagall. La meva vida, una publicació fonamental per a aprofundir en l’univers de Chagall malgrat que l’artista va passar la major part de la seva llarga vida lluny de la seva ciutat natal, els seus records d’infantesa i la seva estimada Vitebsk, així com les tradicions russes, són un element constant en la seva obra al llarg de tota la seva trajectòria.

bottom of page