top of page
L 137 Gismonda.jpg

LES DONES -
ICONES I MUSES

«Els cartells eren una bona manera d’instruir el gran públic. Anant cap a la feina es paraven a mirar els cartells, que els proporcionaven plaers espirituals. Els carrers es van convertir en exposicions a l’aire lliure.»

—Alphonse Mucha

 

El 1887, després d’estudiar dos anys a l’Acadèmia de Belles Arts de Múnic, Mucha va arribar a París, on es va seguir formant a l’Académie Julian i l’Académie Colarossi abans de treballar per compte propi com a il·lustrador.

 

La fama li va arribar per primer cop el 1894, el dia de Sant Esteve (26 de setembre), quan Mucha, que es trobava casualment corregint proves per a un amic a l’impremta de Lemercier, va rebre d’un artista professional, absent per les vacances nadalenques, l’encàrrec de dissenyar un cartell per una reposició de Gismonda, amb Sarah Bernhardt com a protagonista, l’estrena de la qual estava prevista el 4 de gener de 1895. El cartell va fer la seva aparició l’1 de gener als carrers de París, i va ser un èxit immediat.

 

La Gismonda de Mucha es desmarcava clarament dels cartells d’altres artistes com Jules Chéret o Henri Toulouse-Lautrec. Ho feia pel seu format, insòlitament allargat, pels seus colors, més continguts i harmònics, i per les seves línies, d’una fluïdesa i una elegància molt marcades. Després de l’èxit del seu primer cartell, Mucha va treballar per a Bernhardt com a director artístic i dissenyador, i li va fer sis cartells teatrals més.

 

A part de Gismonda, el cartell amb què Mucha va revolucionar el gènere, aquesta secció presenta altres cartells teatrals per a Sarah Bernhardt i alguns dels dissenys publicitaris que van fer de l’artista un dels dissenyadors gràfics més sol·licitats de París.

Guismonda, 1894

Litografia a color

216 x 74,2 cm

Copyright© 2023 Mucha Trust

bottom of page