top of page

CHAGALL

EL COLOR DELS SOMNIS

Marc Chagall (Vitebsk, Rússia, 1887-Saint Paul de Vence, França, 1985), va construir al llarg de la seva vida un univers propi a través de les seves pintures i dels seus escrits, un món líric, poètic i fantàstic en què tot és possible. Un món de somnis i color en tonalitats que brillen. Colors intensos que donen vida a l'escenografia i als personatges, reals o imaginaris, que poblen la seva obra.

 

De jove, es va instal·lar a París, on va romandre la major part de la seva vida, i va estar en contacte amb les avantguardes artístiques de principis del segle XX. Les seves creacions estan influïdes pel cubisme, el fauvisme, el surrealisme i l'orfisme, però les seves ànsies d'independència i llibertat el van mantenir al marge d'adscriure's a aquests moviments; va ser un artista que va crear un estil totalment personal i únic.

 

Aquesta exposició planteja un recorregut per cinquanta anys de treball i se centra en els temes principals que van inspirar la seva creació i la seva vida.

 

En primer lloc, els seus orígens i els records de la seva infantesa. Les tradicions russes i jueves que va viure des de ben petit. La seva profunda espiritualitat va donar lloc a creacions molt intenses, especialment les obres que se centren en la Bíblia. Els esdeveniments històrics que es van viure a Europa durant la primera meitat del segle XX, les dues guerres mundials i la Revolució Russa troben ressò, també, a les seves pintures. La literatura va ser una de les seves passions.

 

La va explorar amb els seus propis poemes i escrits, així com a través de la seva amistat amb editors i poetes, i també mitjançant la il·lustració de llibres. Un altre dels temes centrals en les seves creacions són les flores i l'amor. Contemplar els quadres de l’artista sobre la seva esposa Bella ens recorda la sensació d'estar enamorats, com si flotéssim en l'aire. Les seves pintures són una vívida evocació de la intensitat emocional que suposa estar enamorat.

 

Chagall va crear un univers paral·lel, únic, ple de vida i de colors vibrants. Com declara ell mateix: «A la vida, com a la paleta de l'artista, només hi ha un color que dona sentit a la vida i a l'art, que és el color de l'amor».

Set seccions

bottom of page